top of page
JODY0720_edited.jpg

 

De postpartum periode van een vrouw verdient aandacht. Herstellen van een zwangerschap en bevalling gebeurt op fysiek, mentaal en emotioneel niveau.

Klachten die kunnen ontstaan lopen erg uiteen. Soms gaan die klachten over in lastige of gênante problemen. Dit alles kan een negatieve invloed hebben op de fysieke én de mentale gezondheid van een vrouw. Als vrouwen zich al tijdens hun zwangerschap beter voorbereiden op de postpartum periode, hebben zij veel meer invloed op hun eigen herstel en kunnen zij zelf klachten preventief voorkomen.

Wanneer je baby is geboren, begint voor jou als verse moeder ook de postpartum periode. Na zes weken is de kraamperiode voorbij, maar de postpartum periode nog lang niet. Er wordt vaak niet voldoende stilgestaan bij het feit dat de postpartum periode minimaal negen maanden duurt en de grens hiervan op twee jaar ligt. Het is een tijdelijke fase van je leven, maar wel een hele belangrijke fase. Goed zorgen voor jezelf en lief zijn voor je lichaam, zijn daarom noodzakelijk.

 

Herstellen van je zwangerschap en je bevalling kost tijd. Het is een marathon van herstel op fysiek, mentaal, emotioneel én hormonaal niveau die je gratis cadeau krijgt bij het moederschap. Je lichaam begrijpen is de allereerste stap. Wat voor soort bevalling je ook hebt gehad, het heeft sowieso impact op je lijf. De hersteltijd kun je niet versnellen, maar je kunt wel zorgen voor een goede opbouw in de belasting van je lichaam.

Veel vrouwen balanceren in deze periode tussen te veel en te weinig van hun lichaam vragen. Klachten kunnen eenvoudig worden voorkomen als je weet wat je lichaam aankan, maar tegelijkertijd ook inziet wat je beter (nog) niet kunt doen. Ik help je om dit helder te krijgen. Door goed geïnformeerd aan deze periode te beginnen, kun je in je eigen tempo werken aan de beste manier van herstel.

“Door een goede voorbereiding

kun je preventief klachten voorkomen.”

 

“Kiezen voor ook goed voor jezelf zorgen, is belangrijk."

In een ideale wereld is de zorgverlening erop gericht dat moeders tijdens de volledige postpartum periode worden begeleid. In de realiteit komen de verloskundige en de kraamverzorgster in de eerste kraamweek bij je thuis en is er na zes weken een afsluitend gesprek bij je verloskundige of gynaecoloog. Er ontbreekt vaak tijd, kennis en informatie om jou te kunnen ondersteunen tijdens je gehele postpartum periode, die minimaal negen maanden duurt.

 

Omdat je als moeder dus veel langer dan zes weken postpartum bent, kan het zijn dat je goede voorlichting en begeleiding mist. Zodoende ontstaan er vaak klachten. Vanuit Awaken your Motherhood bied ik vrouwen ondersteuning voor en na de bevalling. Ik wil vrouwen laten ervaren hoe zij hun herstel kunnen bespoedigen, door ze te voeden met heldere en overzichtelijke informatie. Ik bied hen een eerlijke start richting een krachtig herstel na de geboorte op fysiek, emotioneel en mentaal niveau.

JODY0867.jpg

© 2021 by Jody Kienhuis.

bottom of page